3 Ağustos 2009 Pazartesi

Commandante


Bu kelimeyi ne zaman duysam aklıma ne Che Guevera ne Maradona ne de Hagi gelir.Bu kelimeyi duyduğumda aklıma Alex gelir.Alex de Souza hepimizin bildiği gibi altı senedir Fenerbahçe'de.Fenerbahçe'nin kaptanı.

Alex 14 Eylül 1977 yılında Coritiba şehrinde doğar.İlk maçına 1995 yılında doğduğu şehrin takımı Coritiba'da çıkar.Coritiba'da 124 maçta 32 gol atarak kendini gösterir.Şimdi , Alex Türkiye Ligi'nde gol kralı olmuş bir oyuncu.Türk seyircisi her zaman oyuncuya sabit bir mevkide süşünmek ister.Bu sol açık , bu 10 numara , 4-3-3...Bunların hepsi Türklerin uydurmasıdır.Şimdi de yine bir Türk sıkışı olan 10,5 numara gündemde.Nedir yahu bu geyik?Yani bir oyuncuya basının kendi kafasına göre sorumluluk yüklemesi sadece Türkiye'de var.Gelişmiş futbol ülkelerinde (ki bu ülkeler sosyal açıdan da gelişmiş oluyor sanırım) oyunculara yaptıklarından sonra bazı sorumluluklar yüklenirken , bizim ülkemizde daha gelir gelmez 1000 kişinin altında kalan oyuncuya "Kral" muamelesi yapılıyor.Dönelim konumuza Alex Coritiba'da attığı gollerle "fırsatçı" olduğunu kanıtlıyor.

Alex 1997'de Palmeiras klübüne transfer olur.Bu klüpte141 maçta 71 gol atar.Yani Alex golcü bir oyuncu arkadaş.Alex direk sonuca etki eder.Yenilirken gol atar maçı çevirir.Böyle bir adam!Sonuç olarak Brezilya Milli Takımına seçilir ve 1999 Konfederasyon Kupası'nda Ronaldinho ile beraber harikalar yaratır.O sene Dünya'da Yılın En İyi 3. Forveti seçilir.

Bu performansıyla Avrupa'yı peşine takar Alex...Adeta Brezilyalılar ve Arjantinliler için adapte olması en kolay takıma Parma'ya gelir 2001'de.Ligin ilk yarısında sakatlanır ve sadece 5 lig maçına çıkarak 2 gol kaydeder.Ancak sezon ortasında Parma'dan ayrılmak ister ve Flamengo'ya döner.

2003'te Cruzeiro'ya gelir Alex.Burada yeniden doğar.İşte bizim Alex ile gerçek anlamda tanışmamız bu yılda yapılan Konfederasyon Kupası olur.Önceden Championship Manager'dan tanıdığımız Alex , Ahmet Yıldırım'lı Okan Yılmaz'lı Türkiye'ye attığı muhteşem golle Türk izleyicisinde hayranlık uyandırır.

İşte bu kupadan sonra Fenerbahçe'nin Alex ile olan ilişkisi başlar.Ama biz tam bir yıl boyunca şimdi Chelsea'de oynayan Alex Costa sanarız karşı tarafı.Belki de gerçekten oydu Fener'in ilgilendiği adam.Alex PSV'ye gittiğinde , sanırım Fenerbahçe küçük Alex'e yönelir ve alır.

İlk maçını hatırlarım rakip defansı komple çalımlayıp gol atmıştı.Brezilya Kaptanı olarak geldiği Fenerbahçe'de neler yaptığınu hepimiz biliyoruz.KrAlex bana göre Fenerbahçe tarihinin en önemli oyuncusudur.Daum'un getirdiği ilk Brezilyalıdır Alex.Daum gitti geldi Alex hala aynı Alex.

Alkışlar kaptana , alkışlar Cruzeiro yakın tarihinin en önemli şahsiyetine!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder