18 Mayıs 2009 Pazartesi

Hernan Jorge Crespo

75'te Arjantin Florida'da doğdu. Futbola River Plate fabrikasında başladı. 21 yaşında Avrupa'ya ilk adımını attı. Sempatik takım Parma'ya geldi; efsane kadroda iş bitirmek onun göreviydi.(Buffon, Thuram, Sensini, Fabio Cannavaro, Vanoli, Boghossian, Dino Baggio, Fuser, Juan Veron, Chiesa, Crespo )
90'lı yılların sonuna doğru dünyanın tanıdığı adam haline geldi. Milli takımda gollerini sıraladı, Parma'ya başarılar kazandırdı. Komple forvet kavramının oluşmasında büyük emeği vardır Crespo'nun. 1.84 boyu, 80 kilosuyla çok dengeli bir forvet profili çizdi. Zıplaması iyiydi, kafa topu indirirdi; güçlüydü, adam geçerdi; ayaklarına çok hakim, pozizyon almasını bilen bir forvetti, çok gol atardı.
2000 yazında, tüm bu özellikleri, onu dönemin bir başka efsanevi takımına, efsanevi bir rakama taşıdı: 35,5 milyon sterlin. Lazio 99-2000 sezonunu şampiyon tamamlamış, başarısını transfer piyasasına taşımak istemişti, ve Arjantin'li altın çoçuğu aldılar. Futbol tarihinin en zengin kadrolarından birine sahipti Lazio: Defansta Nesta, Pancaro, Sensini, Mihajlovic; orta sahada Veron, Nedved, Sergio Conceicao, Almeyda, Simeone ve Stankovic; ileri uçta Salas, Roberto Mancini, Ravanelli, Simone Inzaghi ve Alen Boksic. Şimdi de Crespo vardı ellerinde.
Lazio 2001'de bir önceki seneki performansını tekrarlayamadı, ligi 3. bitirdi. 2002'de düşüş devam etti, 6.'lıktı bu sefer sıraları. Bu düşüş Crespo'nun performansına yansımadı, 2 sezonda 54 maça çıktı, 39 gol attı. Büyük paraların adamı, 2002'de Inter Milan'a 40 milyon sterline yatay geçiş yaptı. 2002-2003 sezonunda 18 maçta 7 gol attı. Bir sezon kaldığı Inter'den geri döneceğim diye ayrıldı, sırada Premier League ve Chelsea macerası vardı. Ne o Londra'yı sevebildi, ne Londra onu. Buna rağmen bir sezonda 49 maça çıktı, filelere 20 gol bıraktı. Milano'ya geri dönüş zamanı çoktan gelmişti.Bonservisi Londra'da bıraktı, kiralık geldi. Bu sefer San Siro'ya çıkacaktı, kırmızı-siyaha boyanmış tribünlere; Giuseppe Meazza'ya değil. İstikrarsızdı genç Hernan, hatta genç de değildi artık. Lazio'dan beri kendini evinde hissetmemişti. Kariyeri düşüşteydi. 2004- 2005 sezonunda AC Milan forması altında sadece 10 gole imza atabildi. Inter eski golcüsüne tekrar talip olunca, koşa koşa gitti o da. Bir sezon daha kiralık oynadı. Sonra bonservisini Inter'e aldırdı.2006 Dünya Kupası'nda 3 gol attı, gümüş ayakkabıyı aldı.Acaba dedik, bu tapılası forvet yeniden mi doğuyor? Sonra birden aklımıza bir soru geldi: Hernan Crespo ne zaman bitti ki? Evet Crespo bitmişti, çaktırmadan, biz anlayamadan bitmişti. İstikrarsızlığın kurbanı olmuştu. Çok gezmiş çok görmüş ve yorulmuştu.
Severiz Crespo'yu. Hele Cihan çok sever. Çünkü Crespo'dur o. Renkleri sarı-mavi diye 90larda sevdiğimiz Parma'nın starıdır, her yakaladığını gole çeviren fırsatçı forvettir, Inzaghi, Vieri ekolünün en iyisidir, Arjantin'in iyi bir partner bulamamış karizmatik adamıdır.
Sevilir, Kasımpaşa değil ya. Her sene ülkemize gelecek diye umutlandırırlar bizi. Umut değil mi.
Fiorentina ile görüşüyormuş şimdi. Kendisi zaten düşüşteydi, kariyeri de resmen düşüşe geçer bu transfer ile.
Fener'de görmek isteyeceğim bir avuç forvetten biridir o. Yeri hep ayrıdır Hernan Jorge Crespo'nun.
Seneye Pes'te Mutu - Crespo, tutabilene aşkolsun..
Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder